בחירת סכין השף הנכונה יכולה להיות מבלבלת. בחד מחדש, אנו רואים אינספור סכינים שעוברות דרכנו, מה שנותן לנו נקודת מבט ייחודית על מה שהופך להב למצוין באמת. זה לא רק עניין של מותג או תג מחיר; זה קשור לאיך הסכין מתפקדת, וחשוב מכך, איך היא שומרת על חדות.
סוג הפלדה חשובה מאוד לסכין שף
מניסיוננו, סוג הפלדה הוא בעל חשיבות עליונה. שכחו לרגע מידיות מפוארות או עיצובים מורכבים. התמקדו בליבת הלהב.
-
פלדת פחמן גבוהה:
- סכינים אלו מקבלות חדות כתער ומהוות תענוג להשחזה. עם זאת, הן דורשות תחזוקה רבה יותר כדי למנוע חלודה. אם אתם מקפידים על טיפול, זו בחירה מצוינת.
-
ביפן משתמשים לעיתים קרובות בפלדות פחמן גבוהה כמו Shirogami (White Steel) ו-Aogami (Blue Steel), שהן פלדות מסורתיות עם תכולת פחמן גבוהה.
לידע כללי בעבר סכיני מטבח מערביים כמו מותגים Sabatier (בגרסאות הישנות יותר) ו-Wüsthof (בחלק מהדגמים המוקדמים) השתמשו בפלדת פחמן גבוהה לפני המעבר הנרחב לפלדת אל-חלד.
- כמשחיזים, אנו אוהבים את הסכינים האלו, מכיוון שאנו יכולים להביא אותן לחדות קיצונית.
-
פלדת אל-חלד:
- סכינים מפלדת אל-חלד (Stainless Steel) נפוצים מאוד בזכות עמידותם בפני חלודה וקלות התחזוקה שלהם. הם מיוצרים על ידי מותגים רבים ומשמשים למגוון מטרות – ממטבח ועד שימוש חיצוני. פלדת אל-חלד מכילה כרום (בדרך כלל לפחות 10.5%) שמונע קורוזיה, ולעיתים משולבת עם תוספות כמו מוליבדן או ונדיום לשיפור הקשיות והחדות.
- קלות יותר לתחזוקה. אבל, לא כל פלדת אל-חלד נוצרה שווה. חפשו פלדת אל-חלד איכותית שמאזנת בין עמידות לשימור חדות.
-
סכינים מערביות או גרמניות משתמשים לעיתים קרובות בפלדות אל-חלד סכיני שף (Chef’s Knives) ו-סכיני שטח וציד, סכיני כיס ואולרים ו-סכיני שטח וציד לרוב הן פלדות אל חלד.
-
דוגמאות: סכיני Victorinox ,Wüsthof ,zwilling, Spyderco ,Leatherman.
לידע כללי סכיני מטבח יפניים כמו Global (יפן) משתמשות Cromova 18 או VG-10 שהi פלדות אל-חלד.
-
פלדת דמשק:
- מרשימה מבחינה ויזואלית, אך הביצועים תלויים בפלדה המשמשת בשכבות. ודאו שזו פלדה איכותית, ולא רק דוגמה דקורטיבית.
- סכינים אלו יכולות להיות באיכות גבוהה מאוד, אך לעתים קרובות הן יקרות מדי.
מבנה הסכין: מחושלות לעומת מוטבעות
-
סכינים מחושלות:
- אלו נחשבות בדרך כלל טובות ביותר. הפלדה מחוממת ונחבטת לצורה, מה שמביא ללהב חזק ועמיד יותר. הן לרוב שומרות על חדות טוב יותר.
- סכינים מחושלות בדרך כלל קלות יותר להשחזה, והחדות נשמרת לאורך זמן רב יותר.
-
סכינים מוטבעות:
- חתוכות מיריעת פלדה, אלו בדרך כלל זולות יותר. הן יכולות להיות חדות, אך הן עשויות לא לשמור על חדות לאורך זמן.
חשיבות האיזון והארגונומיה
סכין מאוזנת היטב מרגישה כמו המשך של היד שלכם. שימו לב לצורת ומשקל הידית.
- חומר הידית:
- מעץ ועד חומרים סינתטיים, בחרו ידית המספקת אחיזה בטוחה ונוחה.
- ידיות שקל לנקות הן תמיד יתרון.
- נקודת איזון:
- נקודת האיזון צריכה להיות באופן אידיאלי בחיזוק (המקום שבו הלהב פוגש את הידית).
שיקולי השחזה
כמשחיזים, אנו יודעים שגם הסכין הטובה ביותר תתקהה בסופו של דבר. קחו בחשבון:
- קלות השחזה:
- פלדות מסוימות קלות יותר להשחזה מאחרות. אם אתם מתכננים להשחיז את הסכין שלכם בבית, זה גורם מכריע.
- שימור חדות:
- כמה זמן הסכין תשמור על חדותה בין השחזות? זה תלוי בפלדה ובאופן השימוש בסכין.
- השחזה מקצועית:
- גם אם אתם משחיזים את הסכינים שלכם בעצמכם, מומלץ להשחיז אותן באופן מקצועי פעם או פעמיים בשנה.
ההמלצה שלנו
עבור רוב הטבחים הביתיים, סכין מחושלת מפלדת פחמן גבוהה או פלדת אל-חלד איכותית היא בחירה מוצקה. השקיעו באבן השחזה טובה או מצאו שירות השחזה אמין (כמונו!).
מחשבות אחרונות
אל תתפתו מהייפ שיווקי. בחרו סכין שמרגישה נכון ביד שלכם ועשויה מחומרים איכותיים. וזכרו, סכין חדה היא סכין בטוחה.